Een dag mee met oQuay - inspecteren Waterschap Noorderzijlvest

Bij oQuay voeren we inspecties uit aan waterbouwkundige constructies. Deze worden ook wel kunstwerken genoemd en nee dat zijn niet de schilderijen die bij u thuis aan de muur hangen. Waterbouwkundige constructies zijn constructies in, op of aan het water. Denk aan bruggen, sluizen, kademuren, keermuren, oeverconstructies en nog meer. 

Graag nemen wij u een dag mee in het werk van oQuay om daar beeld bij te geven. Afgelopen periode hebben we veel gewerkt voor Waterschap Noorderzijlvest. Voor hen inspecteren wij diverse kunstwerken zoals oeverconstructies, kademuren, keermuren, beschoeiingen en inlaten.

De dag van tevoren

Een goede voorbereiding is het halve werk, want anders kan je weer terug naar kantoor en dat is nou net niet de bedoeling. Wij gaan graag efficiënt te werken en waarborgen dit door te werken met checklisten.  Een van deze checklisten is bijvoorbeeld de  ‘pre flight check’ voor de hydrone. Zo zorgen we ervoor dat we alles bij ons hebben en alles gecontroleerd is op juiste werking. Want zonder dat ene snoertje hebben we wellicht geen beeld. Vrij cruciaal als je klanten willen helpen met het in beeld brengen van hun object.

Morgen gaan we oeverconstructies, kade- en keermuren inspecteren. We hebben nodig: de als ‘commandocentrum’ ingerichte bus, de drone en ook de hydrone. Mocht de situatie ter plekke toch anders zijn dan we nu denken, kunnen we hierop anticiperen.

Onze pre flight check bevat veel vragen, maar om te voorkomen dat het onduidelijk wordt en dit artikel volledig gaat over onze checklist: houden we het maar kort en simpel. Zie hiernaast het resultaat.

Pre flight check - inspecties oQuay

D-day: vroeg op

06:00

Het is zover, de dag van inspectie is aangebroken. Om 06.00 uur gaat onze wekker. Nu de wekker verzet is, is het nog schemer. Toch  maar gauw uit bed om te ontbijten zodat we op tijd op de locatie zijn!

06:30

We zitten in de bus en de zon komt langzaam aan op. We gaan naar Delfzijl en komen langs Groningen Stad. De stad is nog redelijk in rust. Een voordeel, maar soms ook een nadeel, is dat we buiten mogen werken. Vandaag is het heerlijk weer, dus absoluut geen straf!

07:30

We zijn op locatie aangekomen. Eerst even kijken waar we de bus het beste en meest veilig kunnen parkeren hier midden in de stad. Verder is het erg belangrijk om te weten of het water diep genoeg is, of er stroming staat en of er begroeiing in het water aanwezig is. Het uitpakken en opstarten kan beginnen.

08:15

De hydrone ligt in het water en we hebben beeld. We varen de hydrone naar het object en kijken de beelden live mee via de monitoren in de bus. We zien een kleine schade, voor ons een reden om de hydrone er nogmaals langs te sturen om dit gedeelte van het object extra nauwkeurig in beeld te brengen en extra opnames te maken. Zo hebben we op kantoor voldoende beeldmateriaal om te beoordelen.

10:00

Niet het meest spannende deel, maar we zijn nog druk bezig met het maken van opnames. De drone maakt meerdere opnames per seconde om het gehele object in beeld te brengen. Aan het einde van de dag verwacht ik zo’n 100 GB aan data verzameld te hebben.

Eigenaar en inspecteur oQuay - Peter Nieuwenhuizen

Peter Nieuwenhuizen

Eigenaar en inspecteur van oQuay met de onderwaterdrone

Na de inspectie

16:00

De beelden zijn opgenomen, we hebben meerdere objecten volledig  in beeld gebracht, tijd om de hydrone uit het water te halen. We varen de hydrone terug naar de kant en pakken deze uit het water. Na het uitvoeren van de post flicht check: gauw terug naar het kantoor om zo snel mogelijk alle data veilig te stellen.

17:00

De ruwe beelden zijn klaar, maar hier kan de beheerder van Waterschap Noorderzijlvest nog niks mee. Ja er zijn beelden, maar wat is er exact te zien op deze beelden? Maar wat betekenen deze beelden exact? Wat betekent dit voor het onderhoud aan het object? Met wat voor budgetten moet de beheerder rekening houden? We gaan de bevindingen nauwkeurig omschrijven, analyseren deze en voorzien onze rapportage van een conclusie. De beheerder had ook een aantal specifieke vragen over het object en deze beantwoorden we in de rapportage.

Ook een inspectie aanvragen?

Bent u beheerder van een waterbouwkundig object? En zoekt u een partij die met zorg en precisie deze inspecties voor u kan uitvoeren? Lees meer over onze inspecties of neem contact met ons op.

Neem contact op