Bovenwaterinspectie met oQuay

Als beheerder van waterbouwkundige objecten bent u verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud aan deze kunstwerken. Heeft u een inspectie laten uitvoeren, maar weet u aan de hand van de rapportages niet exact waar de schades gevonden zijn? Door onze slimme software kunnen wij aan de inspectievideo GPS-positie, tijd en beweging toevoegen. Hierdoor heeft u exact inzicht in de status van uw object en weet u precies waar de schades zich bevinden.

Bovenwaterinspecties aan kunstwerken

Bij oQuay bent u voor een bovenwaterinspectie aan uw kunstwerken aan het juiste adres. Wij doen onder andere bovenwaterinspecties aan: 

 • Kademuren
 • Keermuren
 • Walmuren
 • Oeverconstructies
 • Damwand
 • Bruggen
 • Sluizen
 • Stuwen
 • Havens
 • Duikers
 • Buispalen

Bovenwaterinspectie met videomapping

Voor inventarisatie en inspectie boven de waterlijn maken we gebruik van videomapping. Video heeft grote voordelen ten opzichte van fotografie.

 1. Video werkt met hogere frame rates dan fotocamera's, zoals Google Streetview of Cyclomedia. Elke strekkende meter leggen we vast.
 2. Met onze 360° camera komt een constructie en een gebrek van voren en van weerszijden in diverse hoeken in beeld. Zodoende is de conditie goed te bepalen.
 3. Slimme software voegt aan de video GPS-positie, tijd en beweging toe. Iedere pixel krijgt daardoor een uniek stempel waardoor het mogelijk wordt om in de beelden te meten (zowel lengte, oppervlak als hoogte) en te projecteren (CAD/GIS). Het maakt de beelden uitermate geschikt voor  inventarisatie en inspectie.
 4. Een ander voordeel is dat videomappen sneller gaat dan fotografie. Het soepel afspelen van de video helpt vervolgens bij het efficiënt verzetten van grote hoeveelheden werk.

Alles in beeld met de 360 graden camera

Op de inspectieboot of de hydrone is een 360 graden camera gemonteerd. De camera maakt meerdere opnames per seconde zodat ieder stukje van het te inspecteren object minutieus wordt vastgelegd. Shp-files kunnen we inlezen in de software zodat deze tijdens de inspectie zichtbaar zijn op het scherm.

3D scan

Er zijn verschillende redenen om een 3D scan uit te voeren. Zo kunt u een scan gebruiken om een object te monitoren. U kunt de 3D scan als onderlegger gebruiken voor het uitwerken van onderhoudsmaatregelen of versterking van het object. Of misschien wilt u een nieuw object realiseren en wilt de directe omgeving nauwkeurig vastgelegd hebben.

Met de 3D laserscanner brengen we razendsnel en nauwkeurig het object of de omgeving in kaart. De scanner maakt een puntenwolk van alle zichtbare delen boven de waterlijn. Desgewenst kunnen we ook onder de waterlijn scannen. Afhankelijk van het doel en gewenste nauwkeurigheid voeren we de scan uit vanaf statische opstelpunten, varend vanaf de boot of vanuit de lucht met een drone.

Een bovenwaterinspectie aanvragen?

Wilt u meer informatie of een bovenwaterinspectie laten uitvoeren door oQuay? Neem contact op via 0592 203 661 of vul het onderstaande contactformulier in. 

Neem contact op